‘Iedere dag is een goede dag’

Home   /   ‘Iedere dag is een goede dag’

Met Wim Kleyn (59) aan de poort komt niemand zomaar binnen. En dat is belangrijk, want hij beveiligt een bijzonder gebouw. Midden in het Limburgse groen, met hoge torens en een stenen brug naar de voorburcht. Wim is beveiliger bij een kasteel dat ook dienstdoet als internationale hogeschool. “Niemand weet dat dit hier zit.”

Wim begon ooit als privéchauffeur. Soms had hij bekende Nederlanders en zelfs internationale sterren in de auto. Toen hij later als beveiliger aan de slag ging, had hij ook weleens de verantwoordelijkheid over de veiligheid van de bekendheden. Maar bekend of onbekend, Wim doet gewoon zijn werk. “Ik heb niet meer respect voor hen dan voor een ander”, zegt hij. “Ik behandel iedereen gelijk. Zeker in mijn werk.”

Sinds een paar jaar werkt hij fulltime bij het middeleeuwse kasteel. “De studenten aan de hogeschool wonen, slapen en werken hier”, aldus Wim. “Hun ouders werken in de muziekindustrie of hebben hoge functies in de zakenwereld.” Eye Watch Security Group zorgt ervoor dat zij en de medewerkers veilig zijn. Voor bezoekers is Wim het eerste gezicht en aanspreekpunt: “Er staan vaak wandelaars aan de poort die vragen of ze hier een kopje koffie kunnen doen. Ik moet steeds uitleggen dat dit privéterrein is.”

Persoonlijk contact
Wim breekt zijn verhaal soms af om iemand gedag te zeggen of een praatje te maken. “Sommige mensen komen hier elke dag”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld onze leveranciers. Daar bouw je vanzelf een band mee op. Maar ik zeg iedereen gedag en wens ze ook weer een fijne avond. Vroeger zat hier iemand onderuitgezakt in zijn stoel. Met geluk kreeg je een duimpje omhoog. Dat kan echt niet. Zeker niet in een kleine, rustige gemeenschap als deze. Dat persoonlijke contact is belangrijk – en niet meer dan normaal, als je het mij vraagt.”

Rust
Wim werkt al zeventien jaar voor Eye Watch Security Group. De oprichting in 2005 maakte hij van dichtbij mee. “Ik heb alleen maar respect voor wat ze hebben opgebouwd”, zegt hij. “Ik werk hier op locatie, maar weet dat ik het hoofdkantoor altijd kan binnenwandelen om bij te praten.”

Wim Kleyn - Eye Watch Security Group
Wim Kleyn aan het werk bij de hogeschool.

“Ik wil op mijn collega’s kunnen bouwen. We doen het samen.”

Een paar jaar geleden werkte Wim nog op dat kantoor. Toen hij hartproblemen kreeg, hielp Eye Watch Security hem om een rustigere werkplek te vinden. “Terwijl ik aan het werk was, klopte mijn hart ineens veel te snel. Ik werd met de ambulance opgehaald. Dave, de eigenaar van het bedrijf, zei toen dat het belangrijk was dat ik meer rust kreeg. Hij stelde voor dat ik beveiliger werd bij het kasteel.”

Niet ‘maar’ een beveiliger
Hier krijgt Wim de rust die hij nodig heeft. Maar hoewel hij in zijn uppie bij de ingang zit, is hij zeker niet alleen. Hij werkt met een team beveiligers en heeft ook goed contact met de medewerkers van de school. Van leraren tot de directeur.

“Je bent hier niet ‘maar’ een beveiliger”, zegt hij. “Ik word met respect behandeld en kan met iedereen praten. De studenten helpen ons zelfs. Als ze zich voor de afdeling security opgeven, nemen ze mijn werk soms even over. Dan drink ik een kop koffie met de staff.”

Wederzijds respect
Wim is nog nooit met tegenzin naar zijn werk gegaan. Dat komt door de sfeer in het kasteel, maar ook door zijn band met de andere beveiligers. “Ik hoef niet met iedereen vriendjes te zijn. Maar ik wil wel op mijn collega’s kunnen bouwen. We doen het samen.”

Voor Wim is een goede collega iemand die hem niet afkraakt en een luisterend oor biedt, maar die hem wel aanspreekt als hij een fout gemaakt heeft. “Zonder achter mijn rug om verhaaltjes te vertellen”, voegt hij toe. “De mensen die hier werken, zijn goede collega’s. Ze laten iedereen in hun waarde. Wederzijds respect, daar draait het voor mij allemaal om. Of je nou student, beveiliger of directeur bent.”

Wil jij net als Wim als beveiliger aan de slag?

Bekijk onze vacatures voor een uitdagende baan bij Eye Watch Security Group.