Routines maken plaats voor diepgaand commitment

Dave van de Laar

We zitten middenin Q1. De meeste ondernemers hebben doelen gesteld, strategieën herijkt en plannen in gang gezet. Maar als ze hun targets voor 2024 daadwerkelijk willen bereiken, moeten ze hun routines veranderen. Wat mij betreft niet alleen dit jaar, maar levenslang. Want alleen zo kun je als leider consistent krachtige resultaten neerzetten. In je bedrijf én in je kwaliteit van leven.

Dave van de Laar CEO, Eye Watch Security Group BV

In het begin van het nieuwe jaar spreken veel mensen hun plannen uit. Ze zeggen dat ze vijf keer per week gaan sporten, dat ze hun omzet gaan verdubbelen of meer tijd maken voor hun gezin. Kijk eens goed om je heen: wie voert dit in de realiteit uit? De meeste mensen doen allerlei beloftes – aan zichzelf en aan anderen – maar in de werkelijkheid passen hun woorden niet bij hun doen en laten. Misschien houden ze het wel een paar weken vol, maar uiteindelijk veranderen hun routines niet.

Als je heel eerlijk bent, zal je inzien dat ook jij hier onderdeel van bent. Zo’n 98 procent van de mensen spreekt namelijk regelmatig beloftes uit die ze vervolgens niet nakomen. De eerste stap naar een krachtige start van 2024: dit opmerken en er eerlijk over zijn tegen jezelf. Als je in staat bent om te dealen met de realiteit, geeft jou dat de kracht en macht om te doen wat je voorheen nooit deed. En om dus doelen te behalen die je eerder nooit behaald hebt.

Drie soorten beloftes

Als je kijkt naar de beloftes die mensen doen, kun je die in drie categorieën verdelen. Allereerst heb je de criminele belofte. Je zegt iets te gaan doen, maar hebt eigenlijk geen enkele intentie om je woord na te komen. Bijvoorbeeld als je iemand wil afwimpelen of aardig gevonden wil worden. Dan heb je de zwakke belofte: je bent wel van plan om je woord na te komen, maar alleen als het jou uitkomt. Als er (onverwacht) iets tussen komt, verbreek je je woord.

Leiders werken uitsluitend vanuit de derde soort, namelijk: krachtige beloftes. Dat zijn krachtige verklaringen waaraan je belooft gecommitteerd te blijven. Wat er ook om je heen gebeurt en wat je er ook voor moet doen – jij komt je woord na. Keer op keer.

Veel mensen houden zichzelf voor de gek. Ze denken dat ze hun afspraken nakomen, terwijl ze in werkelijkheid vooral veel zwakke beloftes doen. Kijk nu eens écht eerlijk naar jezelf. Hoe vaak doe jij wat je gezegd hebt te doen? Zonder omstandigheden, redenen en excuses ertussen te laten komen? Als je dit bij jezelf herkent en kunt aanpassen, verandert dit direct je toekomst.

Het reptielenbrein

Hoe kan het dat zo veel mensen criminele en zwakke beloftes doen? Misschien heb je wel eens van de term ‘reptielenbrein’ gehoord. Je reptielenbrein is het oudste deel van je hersenen en beschermt je voor direct gevaar. Als je de straat wil oversteken en je ziet in je ooghoeken een auto met hoge snelheid aankomen, zorgt je reptielenbrein ervoor dat je in een reflex naar achteren stapt. Het houdt je fysieke lichaam veilig, maar zorgt er ook voor dat je zo min mogelijk verandert. Om je veilig te houden, wil je reptielenbrein handelingen zo veel mogelijk standaardiseren, waardoor routines ontstaan. Wat in beginsel niet slecht is, maar er indirect voor zorgt dat het lastig is om te transformeren. Het voelt namelijk heel onnatuurlijk om hier tegenin te gaan. Er is dus veel kracht nodig om een daadwerkelijk commitment te maken op je doelen en de acties die daarbij horen.

''It takes courage and leadership to improve a secure world''

Verandering zit in discomfort
De routines die je nu hebt, zijn basishandelingen die voortkomen uit een hang naar comfort. Dat komt niet doordat jij lui bent, maar omdat je reptielenbrein zo veel mogelijk comfortabele keuzes wil maken. Je bestaande routines volgen kost weinig moeite en is dus heel comfortabel.

Als je steeds teruggrijpt naar comfortkeuzes, verander je dus niet. Transformatie zit juist in de oncomfortabele dingen doen. Uitsluitend discomfort bouwt krachtige resultaten in jouw bedrijf en je kwaliteit van leven. Onderneem de acties die noodzakelijk zijn om jouw doelen te behalen – ook als het even niet comfortabel aanvoelt. Want jouw routines kunnen pas veranderen als je een diepgaand level van commitment durft aan te gaan.

“Aldus Dave van de Laar (directeur/eigenaar) ”Bewaking verreist een diepgaand level van commitment, hier is geen ruimte voor comfortkeuzes. Namelijk veiligheid is een kostbaar bezit van de mens wat niet zomaar vanzelfsprekend is. “It takes courage and leadership to improve a secure world”.

Dave van de Laar, CEO van Eye Watch Security Group, vertelt in boeiende blogs wat hem op dat moment bezighoudt. Hiermee hoopt hij te inspireren en te laten zien dat beveiliging meer is dan alleen beveiligen.

TOP